Miniportræt: Skoleskibet Georg Stage – en sejlende uddannelse for livet
Mange, der har deres gang ved de danske kyster, har sikkert set den ikoniske fuldrigger glide forbi. Med sine 30 meter høje master og en længde på 54 meter, er det 90-årige skoleskib Georg Stage et smukt syn. Bygget af stål og med tre markante master, tovværk, borgspryd og ikke mindst en besætning af unge mennesker, der prøver kræfter med livet til søs.
Asser Amdisen, direktør for Georg Stage, ser det som en livsopgave at fastholde og udvikle denne helt særlige skoleform. ”Man kunne tro, at det vigtigste er at lære styrbord og bagbord og navigation – men det vigtigste, man lærer, er at fungere på en arbejdsplads. Især én der vipper, hvor der er bølger, og hvor man er lukket inde. Det er dét, de har brug for, når de senere skal sejle på de store skibe. Man lærer at indgå i et fællesskab og være en del af en besætning,” siger Asser Amdisen.
I alt er der ifølge Asser Amdisen blevet uddannet mellem 11.000 og 12.000 søfolk ombord. Det betyder, at mange af dem, der efterfølgende har gjort karriere til søs, har sejlet deres første sømil på netop dette skib.
Èn af dem er Kalle Kofoed Brammer fra Lynæs ved Hundested. Han er en af de elever, der netop har afsluttet sit togt med Georg Stage.
Man kunne tro, at det vigtigste er at lære styrbord og bagbord og navigation – men det vigtigste, man lærer, er at fungere på en arbejdsplads.
”Ombord er der et fast program. Man gør rent, spiser, sover, holder vedligeholdelse og sejler skibet. Man har vagter, hvor man sætter sejl, står ved roret, er i radiorummet og holder udkig. Der er faste opgaver, men også fritid. Det er rart med struktur – at nogen har planlagt det hele for én. Det er virkelig dejligt at være uden sin iPhone og leve i en boble uden kontakt med omverdenen. Man bliver helt opslugt og glemmer, hvad der sker derhjemme. Det er befriende,” fortæller Kalle Kofoed Brammer om dit ophold ombord.
Historien om Georg Stage begyndte i slutningen af 1800-tallet. Her fik skibsreder Frederik Stage ideen til at oprette et skoleskib, da handelsflåden manglede veluddannede søfolk. Han opkaldte skibet efter sin søn Georg, der døde af tuberkulose som 23-årig, og stiftede "Georg Stages Minde", som stadig driver skibet i dag.
For Kalle Kofoed Brammer har opholdet givet et tiltrængt pusterum, nye færdigheder og ikke mindst gode bekendtskaber.
”Man møder mennesker, man ikke ellers ville have mødt. Alle går i ens tøj, og man lærer hinanden at kende uden fordomme. Man er lidt isoleret og får tid og ro til at være til stede – og det er virkelig sjovt”. Hvert år stævner det ikoniske skib ud med 126 unge elever ombord, som gennem 20 uger lærer om sømandskab, samarbejde og livet på havet.
Læs mere og send din ansøgning
Miniportræt: Georg Stage