Debatindlæg: Regeringen er godt rustet til at fremtidssikre dansk søfart
Danmark er en af verdens største søfartsnationer. Hvordan bevarer vi den styrkeposition i en omskiftelig og urolig verden? Det har Vækstteam for Det Blå Danmark givet gode bud på, som regeringen bør lytte til.
Debatindlægget bragt i Finans d. 14 april 2025.
For kort tid siden præsenterede Vækstteam for det Blå Danmark en række relevante anbefalinger for regeringen. Anbefalinger der kan være med til at cementere Danmark som en af verdens største og stærkeste søfartsnationer. For selvom vores rederier, havne, maritime virksomheder og ikke mindst de søfarende skal have den største ære for, at vi i dag er verdens niende største søfartsnation, så er lovgiverne selvfølgelig også med til at skabe rammerne for vores succes. Og netop derfor er det vigtigt, at vækstteamets anbefalinger nu følges op af konkrete tiltag på Christiansborg.
Skibsfarten er et strategisk aktiv for Danmark – og for Europa. Det handler ikke kun om handel og velstand, det handler også om forsynings- og energisikkerhed. Derfor skal vi have fremtidssikrede rammevilkår. Et godt fundament at bygge videre på, så skibsfarten også om 10 og 20 år kan være med til at gøre Danmark rigt, sikkert og mere grønt.
Jeg er af natur optimist. Derfor vil jeg også gerne stå ved, at Danmark er et fantastisk land at drive virksomhed i. Jeg er ikke naiv, så jeg ser selvfølgelig forbedringspotentialer. Men i det store og hele, skal vi være glade for at drive virksomhed i et land, hvor man også på Christiansborg lytter til erhvervslivet, når vi peger på uhensigtsmæssigheder og ikke mindst potentialer til at gøre det endnu bedre. Regeringen har med anbefalingerne fra vækstteamet fået de bedste kort på hånden til at sikre en bæredygtig kurs for den danske skibsfart. Men kortene skal spilles – og de skal spilles hurtigt.
Vækstteamet peger blandt andet på, hvordan vi kan afhjælpe en af skibsfartens største og vigtigste udfordringer – den grønne omstilling. Skibsfarten står på verdensplan for cirka tre procent af de samlede CO2-udledninger. Det er meget. Derfor er skibsfarten selvfølgelig også helt central i den grønne omstilling.
De danske rederier er klar. Vi vil investere i skibe, der kan sejle på grønne brændstoffer – men desværre er disse alternativer for dyre og for få. Det skal og må politikerne være bevidste om, når de planlægger grønne investeringer i fremtiden.
Uden grønne brændstoffer – ingen grøn skibsfart. Derfor er forslaget fra vækstteamet om at øremærke de såkaldte EU-ETS-midler til omstilling af dansk skibsfart lige på kornet. Vi skal producere mange flere brændstoffer i Europa, hvis vi skal undgå kritisk afhængighed af blandt andre Kina, der allerede har sat turbo på deres produktion af grønne brændstoffer. Og vi skal have lukket prisgabet mellem sorte og grønne brændstoffer med ambitiøs, global regulering.
En anden og meget vigtig anbefaling er indsatsen for at sikre uddannelsen af næste generation af søfarende og folk med grønne kompetencer. Det betyder helt konkret, at vi skal opbygge og styrke kompetencer inden for håndtering af for eksempel gas og nye grønne brændstoffer, udskibning og opsætning af havvindmøller – kort sagt er der brug for en opgradering af kompetencer i hele værdikæden.
Vækstteamet anbefaler, at der fokuseres på udviklingen af uddannelsestilbud til Det Blå Danmark – for eksempel ved udarbejdelse af en behovsanalyse og en konkret handlingsplan, som Danske Rederier meget gerne bidrager til. I Danske Rederier har vi allerede sammen med Dansk Metal udarbejdet konkrete uddannelsespolitiske tiltag om fasttrack og efteruddannelse.
Disse bør indgå i indsatsen for at sikre fremtidens arbejdskraft inden for den maritime branche. Med andre ord: der er nok at tage fat på. Derfor glæder det mig også, at erhvervs- og søfartsminister Morten Bødskov i meget klare vendinger har kvitteret for anbefalingerne. Med ministerens egne ord: ”Kursen er sat….. Nu tager vi fat”. Det glæder vi os til i Danske Rederier, hvor vi selvfølgelig er klar til at bidrage konstruktivt.