Seneste nyt
Uddannelse

Debatindlæg: Danske Rederier og S-er­hvervsord­fø­rer: Pop up-uddannelser og omskoling skal sikre Danmarks blå førerposition

Bragt på Altinget.dk 15. maj 2025

Det Blå Danmark har brug for en samlet handlingsplan, der skaber fleksible og målrettede ud­dan­nel­ses­til­bud til både unge og erfarne medarbejdere, skriver Anne H. Steffensen og Mette Reissmann.

Af Anne H. Steffensen, adm. direktør, Danske Rederier og Mette Reissmann, MF, So­ci­al­de­mo­kra­ti­et

Danmark er en førende maritim nation, og dansk skibsfart spiller en central rolle i den globale handel og den grønne omstilling. Men uden den rette arbejdskraft og de nødvendige kompetencer risikerer vi at sakke bagud i kapløbet om at udvikle og implementere fremtidens grønne løsninger.

Danmark er et lille land, men vi er en maritim supermagt. Dansk skibsfart og maritim industri er begge blandt de ti største i verden.

Det er ikke kommet af sig selv. Og vi risikerer at blive sejlet agterud af ambitiøse konkurrenter på ver­dens­mar­ke­det, hvis vi ikke hele tiden sikrer, at vi har de rette rammevilkår.

Derfor er det godt, at de netop lancerede anbefalinger fra Vækstteamet for Det Blå Danmark fremhæver vigtigheden af at styrke grønne kompetencer og sikre opdyrkelse af den næste generation af søfarende og landbaseret personale til skibsfarten. Det er rettidig omhu.

Den maritime sektor står over for en grøn revolution. Den grønne omstilling kræver nye teknologier, nye brændstoffer og nye arbejdsmetoder.
Anne H. Steffensen og Mette Reissmann, MF (S)

Den maritime sektor står over for en grøn revolution. Den grønne omstilling kræver nye teknologier, nye brændstoffer og nye arbejdsmetoder. Skibsin­ge­ni­ø­rer, skibsførere, kystskippere, maskinmestre og teknikere vil spille en afgørende rolle i udviklingen af fremtidens klimavenlige skibsfart. Den teknologiske udvikling går hurtigt, og vi må sikre, at vores arbejdsstyrke har de rette kompetencer til at følge med. Investeringer i uddannelse og opkva­li­fi­ce­ring er afgørende.

De maritime ud­dan­nel­ses­in­sti­tu­tio­ner har allerede tilpasset sig den grønne omstilling ved at udvikle nye uddannelser og kurser inden for bl.a. grønne brændstoffer, ener­giop­ti­me­ring og bygningsdrift. Men vi må gå endnu længere. Det Blå Danmark har brug for en samlet handlingsplan, der sikrer fleksible og målrettede ud­dan­nel­ses­til­bud til både unge og erfarne medarbejdere. Vækstteamet for Det Blå Danmark anbefaler konkret, at der skal udarbejdes en behovsanalyse med efterfølgende handlingsplan for at sikre arbejdsstyrken. Det bakker vi op om – det er nødvendigt.

Udformningen af hand­lings­pla­nen vil selvsagt afhænge af resultatet af behovsanalysen. Men vi har selvfølgelig allerede gjort os nogle tanker om elementer, man bør tænke ind i den fremtidige indsats.

Danske Rederier og Dansk Metal har tidligere udarbejdet et fælles ud­dan­nel­ses­ud­spil, der skal sikre flere hænder til Det Blå Danmark og den grønne omstilling. Tiltag som med fordel kan tages med i ligningen, når Vækstteamets anbefalinger skal blive til regeringens vækstplan.

Udspillet indeholder bl.a. forslag om at gøre det lettere at oprette maritime pop-up uddannelser de steder i lander, hvor man ser et behov. Det vil også være et attraktivt tilbud til nogle af de 43.000 unge, der ellers står uden for ar­bejds­mar­ke­det, og være med gøre vejen til en uddannelse lidt kortere.

Derudover indeholdt udspillet en række konkrete bud på, hvordan man kan gøre det lettere og hurtigere for folk med relevant er­hverv­ser­fa­ring fra andre brancher at blive omskolet til et job i Det Blå Danmark via en maritim uddannelse. Det kunne bl.a. være relevant for fiskere, mekanikere, last­bil­chauf­fø­rer og andre med lignende erfaring.

Parallelt med udspillene støtter Det Blå Danmark og So­ci­al­de­mo­kra­ti­et også op om arbejdet med efter- og vi­de­reud­dan­nel­ses­mu­lig­he­der. Det er vigtigt at alle, der har taget en maritim uddannelse eller en uddannelse ind i ship­ping­bran­chen, har mulighed for at udvikle sig gennem livslang læring og efter- og vi­de­reud­dan­nel­se. Det stiller Vækstteamet heldigvis også skarpt på med anbefalingen om styrkede rammer for uddannelse, videre – og ef­ter­ud­dan­nel­se og fleksible jobmuligheder i Det Blå Danmark. Uanset om man sejler, bygger eller vedligeholder skibene. Det er vigtigt, at ingen uddannelse fører til blindgyder, og alle skal have mulighed for livslang læring gennem formel kom­pe­ten­ce­gi­ven­de uddannelse.

Med samme udgangspunkt arbejder Danske Rederier sammen med de maritime ud­dan­nel­ses­in­sti­tu­tio­ner om kvalificering af arbejdsstyrken, så den er klar til at arbejde med de nye grønne brændstoffer. I tillæg til det stiller Danske Rederier prak­tik­plads­ga­ran­ti, så vi kan sikre fødekæden af næste generation af søfarende og landbaseret personale.

Branchen samarbejder og løfter med andre ord allerede, men der skal mere til. Hvis vi ikke investerer i kom­pe­ten­ce­ud­vik­ling, risikerer vi at mangle kvalificeret arbejdskraft i en sektor, der allerede oplever re­k­rut­te­rings­ud­for­drin­ger. Den grønne omstilling giver enorme vækst­mu­lig­he­der for Danmark, men kun hvis vi har den rette arbejdskraft til at gribe dem.

Vi har en enestående mulighed for at fastholde og udbygge Danmarks position som en global leder i den grønne maritime omstilling. Men det kræver handling – nu. Vi opfordrer derfor til endnu mere fokus på uddannelse og ef­ter­ud­dan­nel­se af grønne kompetencer i Det Blå Danmark. Det skal prioriteres, og der skal følges op på Vækstteamets anbefalinger hurtigst muligt.

Lad os sikre, at Danmark ikke blot følger med udviklingen, men fører an.