Seneste nyt
Klima
International skibsfart

Vigtigt med ambitiøst dansk klimamål i 2035. Men skibsfarten er et globalt erhverv, som bør klimareguleres på internationalt plan

Klimarådet har offentliggjort en ny rapport, som har fokus på Danmarks klimamål i 2035. Danske Rederier ønsker, at man i Danmark vedtager et ambitiøst mål for nedbringelsen af udledningen af drivhusgasser i 2035. Samtidig er det dog vigtigt, at den internationale skibsfart klimareguleres på internationalt niveau i stedet for på nationalt plan. 

Senest til næste år skal regeringen fremsætte et klimamål for 2035. Det uafhængige organ, Klimarådet, vurderer og analyserer løbende den danske klimaindsats. Rådets seneste analyse afdækker forskellige perspektiver for et mål på hhv. 80, 85 og 90 %. 

Klimarådet fremhæver, at Danmark med et ambitiøst klimamål for 2035 kan vise vejen for andre lande. Den pointe er man i Danske Rederier fuldstændig enig i og håber derfor på et dansk klimamål i den høje ende af det nævnte spektrum. 

I den sammenhæng er det værd at nævne, at Europa-Kommissionen anbefaler et reduktionsmål på 90 % i 2040, som Danske Rederier også bakker fuldtonet op om. I forlængelse heraf giver det bedst mening med et så ambitiøst dansk reduktionsmål som muligt i 2035. 

”Det er vigtigt med et ambitiøst dansk reduktionsmål. Men mål gør det selvsagt ikke alene. I forhold til skibsfartens grønne omstilling kan der ikke være tvivl om, at den absolut største udfordring lige nu er manglen på grønne brændstoffer, som hverken produceres i noget nær tilstrækkeligt omfang eller til tilstrækkeligt kon­kur­ren­ce­dyg­ti­ge priser,” siger Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier. 

Derfor vil det mest effektive, som den danske regering kan gøre for den grønne omstilling på verdenshavene, være at arbejde for ambitiøs global klimaregulering i Den Internationale Søfartsorganisation IMO.
Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier. 

Klimarådet fremhæver endvidere, at det er vigtigt at huske den globale dimension i dansk klimapolitik. Det er også et synspunkt, der vinder gehør i Danske Rederier. Der er vigtigt, at den danske regering også på globalt plan arbejder for at fremme den grønne omstilling. 

Det er helt på sin plads, at Klimarådet bl.a. har fokus på skibsfarten, som er en industri, der på verdensplan står for ca. 3 % af CO2-udledningen. Når det kommer til den grønne omstilling på verdenshavene, er det dog værd at huske på, at skibsfart i sagens natur er et globalt erhverv.  

”Danske skibe sejler over alt i verden. Det samme gør sig selvfølgelig gældende for vores konkurrenter. Der er brug for global kli­ma­re­gu­le­ring, der sænker udledningen af drivhusgasser og kraftigt mindsker prisforskellen mellem grønne og fossile brændstoffer. Derfor vil det mest effektive, som den danske regering kan gøre for den grønne omstilling på verdenshavene, være at arbejde for ambitiøs global kli­ma­re­gu­le­ring i Den Internationale Sø­fart­sor­ga­ni­sa­tion IMO. Vil man sætte relaterede mål, kan det f.eks. gøres på produktion af grønne brændstoffer,” siger Nina Porst. 

Global kli­ma­re­gu­le­ring, der gør grøn sejlads mere kon­kur­ren­ce­dyg­tig, og som gælder uanset, hvor man sejler, vil være afgørende for at skubbe til skaleringen af produktionen af de nødvendige grønne brændstoffer.  

I forvejen er skibsfarten reguleret i EU med emis­sions­han­dels­sy­ste­met ETS og FuelEU Maritime-reguleringen, der gradvis sænker driv­hus­ga­s­in­ten­si­te­ten i det brændstof, der anvendes. 

Derfor er det ikke vejen frem med særskilt national regulering af skibsfartens udledninger, da dette – udover at virke kon­kur­ren­ce­forvri­den­de – sandsynligvis blot vil resultere i ændrede sejlruter. I sidste ende kan det være med til at bremse den grønne omstilling af dansk skibsfart. Stik imod de ellers gode intentioner. 

Om Klimarådet

Klimarådet er et uafhængigt organ, der rådgiver regeringen om, hvordan omstillingen til et klimaneutralt samfund kan ske, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med meget lave udledninger af drivhusgasser og samtidig fastholde blandt andet velfærd og udvikling. Klimarådet skal årligt vurdere, om regeringens klimaindsats anskueliggør, at de danske klimamål nås. Rådet skal desuden bidrage til den offentlige debat og udarbejder også løbende analyser og anbefalinger til klimaindsatsen.