Seneste nyt
Uddannelse

Rekordoptag på MARTEC

Om få uger begynder 837 nye studerende på deres maritime drøm­meud­dan­nel­se, og selvom det et er 23 færre end sidste år, så er der stadig noget at fejre. MARTEC optager i år 137 nye studerende, og det er rekord.

I dag vågnede mere end 61.000 kommende studerende op til nyheden om, at de er blevet optaget på deres drømmestudie. Blandt disse har 837 valgt en karriere indenfor det maritime, og det er først om fremmest glædeligt, mener Anne Windfeldt Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.

Vi glæder os til at byde alle de nye studerende velkommen til vores branche.
Anne Windfeldt Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier

"Vi glæder os til at byde alle de nye studerende velkommen til vores branche. Vi har brug for dem, og jeg er sikker på, at der venter dem et sjovt og spændende arbejdsliv bagefter”, siger Anne Windfeldt Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.

MARTEC - Maritime and Polytechnic College har optaget 137 nye studerende. Det er 16 flere end sidste år. SIMAC optager 150 studerende,  som er det samme antal som sidste år. . 

Høje forventninger, men manglende kapacitet

For få uger siden kunne hele branchen glæde sig over en rekordhøj interesse for de maritime uddannelser. Antallet af ansøgere var steget med hele 22 procent i forhold til sidste år, så der var høje forventninger til, at antallet af kommende studerende også ville stige. 

Det er lykkes for MARTEC, men flere af ma­skin­mester­ud­dan­nel­ser­ne er gået tilbage.  

I følge forperson for Maritime Uddannelser og rektor på Aarhus Ma­skin­mester­sko­le, Anders Hanberg Sørensen, så er der en logisk forklaring på, at det samlede antal af nye studerende på de maritime uddannelser er gået tilbage. 

”Vi mangler simpelthen værk­steds­plad­ser på ma­skin­mester­sko­ler­ne”, siger han og fortsætter:

”De stigende antal ansøgere har primært været til uddannelserne i Århus og København. Og selvom vi også ønsker at uddanne flere til den maritime sektor, så har vi på nuværende tidspunkt ikke kapaciteten til at optage flere studerende”, siger Anders Hanberg Sørensen.

Interessen for de maritime uddannelser har været stigende de sidste par år, og derfor er det også på tide at investere i flere ud­dan­nel­ses­fa­ci­li­te­ter på ma­skin­mester­sko­ler­ne. 

”Vi kommer til at se på mulighederne for at udvide og forbedre vores skole, så vi kan imødekomme interessen”, siger Anders Hanberg Sørensen og pointerer, at han håber, at Århus Ma­skin­mester­sko­le allerede fra næste år kan tilbyde flere studerende pladser.

Det glæder Danske Rederier, som arbejder målrettet på at øge synligheden og ikke mindst styrke rekrutteringen til branchen. 

“Hele branchen skriger på arbejdskraft. Vi er en vigtig søfartsnation, men vi er nødt til at uddanne flere maskinmestre, navigatører og shippingfolk, hvis vi skal fastholde den position" siger Anne Windfeldt Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier

De nye tal

På Copenhagen Business School er der igen i år blevet optaget 75 nye studerende på BSc i International Shipping and Trade. 

De nye tal fra Uddannelses- og Forsk­nings­mi­ni­ste­ri­et dækker kun uddannelser omfattet af Den Koordinerede Tilmelding. Der er stadig ledige pladser for dem, der har fået afslag på deres før­ste­pri­o­ri­tet, så det er muligt at søge optagelse gennem ud­dan­nel­ses­in­sti­tu­tio­ner­ne.

De maritime uddannelser under Den Koordinerede Tilmelding inkluderer Ma­skin­mester­sko­len i København, MARTEC i Frederikshavn, SIMAC i Svendborg, Fredericia Ma­skin­mester­sko­le, Aarhus Ma­skin­mester­sko­le og BSc i International Shipping and Trade på Copenhagen Business School.

An­søg­nings­tal­le­ne fra andre maritime uddannelser som Navi­ga­tions­sko­len i Marstal, skibsas­si­sten­tud­dan­nel­sen på Svendborg Søfartsskole og HF-søfart vil blive offentliggjort senere på sommeren.