Seneste nyt
Klima

Tættere europæisk samarbejde om CO2-fangst og lagring er godt nyt for ambitiøse danske virksomheder

Danmark og fire andre europæiske lande har i dag underskrevet Aalborg-erklæringen, som bl.a. fremhæver, at CO2-fangst, anvendelse og lagring (CCUS) er et nødvendigt klimaredskab og markerer et vigtigt skridt i den rigtige regning med henblik på at skabe et europæisk marked for CO2-fangst, anvendelse og lagring.

Europa—Kommissionen er i disse dage værter for en stor konference, som samler mere end 400 af de vigtigste aktører indenfor CCUS, i Aalborg. Udover, at de fem lande som nævnt har valgt at bruge lejligheden som en oplagt anledning til at fremsætte Aalborg-erklæringen, så havde Kommissionen også gode nyheder med til to gode danske CCS-projekter: 

Projekt Norne og projekt Bifrost er udpeget som PCI-projekter (Projects of Common Interest), hvilket giver dem status som særligt vigtige in­fra­struk­tur­pro­jek­ter af interesse for hele Europa – og giver dem mulighed for at søge EU-støtte. 

”Tidligere i år så vi den første CO2-lagring i den danske undergrund – og i dag er to danske projekter udnævnt som vigtige CCS-projekter til gavn for hele Europa. Det går stærkt i Danmark, fordi vi efterhånden har fået slebet kanterne til – og fordi vi har en branche, som gerne vil bidrage til udviklingen af storskala CO2-fangst, anvendelse og lagring. Det arbejder vi for også at gøre til en europæisk realitet,” siger klima-, energi- og for­sy­nings­mi­ni­ster Lars Aagaard. 

Der tages vigtige skridt henimod drømmen om et nyt, stort dansk erhvervseventyr centreret omkring CCS og Power-to-X i disse måneder
Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier

Det understøtter Danske Rederiers ambition om, at Danmark skal være EU-hub for både CCS og Power-to-X. 

”Der tages vigtige skridt henimod drømmen om et nyt, stort dansk er­hverv­se­ven­tyr centreret omkring CCS og Power-to-X i disse måneder. Tæt samarbejde med andre europæiske lande er en forudsætning for at gøre transport af CO2 med skib til et attraktivt for­ret­nings­om­rå­de. Hvis vi griber det rigtigt an, så kan Danmark blive foregangsland på både CCS og Power-to-X. Det er meget positivt, at regeringen har øjnene på bolden her”, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier. 

Fakta:

Aalborg-erklæringen er underskrevet af regeringerne fra Danmark, Sverige, Tyskland, Holland og Frankrig. 

 

Erklæringen kan læses her.