Seneste nyt
Uddannelse

Nyt praktikforløb er kommet godt fra land

Et nyt praktikforløb, hvor ubefarne skibsas­si­sten­ter får mulighed for praktik hos tre forskellige rederier, er kommet godt fra land. ’Kom med Ombord’ hedder projektet, som skal få flere til at videreuddanne sig og give praktisk erfaring fra flere segmenter.

Containerskib i fast rute, færgesejlads med passagerer, offshore-sejlads med flere daglige leverancer eller tankskib i trampfart?

Mulighederne er mange, når unge ubefarne skibsas­si­sten­ter skal vælge praktiksted for at for mere sejltid og efterfølgende uddanne sig til befarne skibsas­si­sten­ter.

Men om få uger begynder et nyt hold ubefarne skibsas­si­sten­ter et praktikforløb, hvor de kan prøve kræfter med flere forskellige segmenter, og dermed få erfaringer med et bredere udsnit af branchen.

’Kom med Ombord’ hedder prak­tik­for­lø­bet, som er født som et samarbejde mellem Danske Rederier og Dansk Metal, A.P. Møller – Maersk, Molslinjen, ESVAGT, DFDS, Cadeler, Maersk Supply Service og TORM er de rederier, der indtil videre har meldt sig til projektet. Desuden er Metal Maritime også med i projektet.

60 unge har foreløbig tilmeldt sig og skal have deres første udmønstring under forløbet i sensommeren, og yderligere 20 begynder i løbet af efteråret.

”Der er hårdt brug for de unges færdigheder i rederierne, og derfor har vi prøvet at gøre det endnu mere attraktivt at videreuddanne sig fra ubefaren til befaren skibsassistent. Med ’Kom med Ombord’ kan de unge elever snuse til flere typer sejlads uden at skulle lægge sig fast på én bestemt kurs. Og det er tilsyneladende noget, som falder i god jord, for interessen har været stor,” siger Anne Panknin Kristensen, Ud­dan­nel­ses­chef i Danske Rederier.

Forudsætningen for at kunne begynde under ’Kom med Ombord’ er en bestået grundlæggende maritime uddannelse (GMU) og en søfartsbog.

”Vi forsøger at tage de unge mennesker så godt i hånden som muligt, for det kan være en stor mundfuld at skulle møde på en arbejdsplads, der måske ligger på den anden side af jorden, med en besætning, hvor ikke alle taler dansk, hvis man selv blot er i starten af 20’erne. Ved at dele praktikken op i tre dele, bliver det lidt mere overkommeligt at kaste sig ud på dybere vand, og det kan vi se, at mange har mod på,” siger Anne Panknin Kristensen. 

I løbet af to år vil man opnå 52 ugers effektiv sejltid under udmønstringer af varierende længde. Alle forløbet begynder hos Maersk, herefter kan den studerende selv vælge rederier for til sidst at slutte forløbet af hos ESVAGT.

Efter sejltiden kan man vælge at læse fem måneder på MARTEC eller Svendborg Søfartsskole, og herefter er man uddannet befaren skibsassistent.