Havnepartnerskab skal sætte grøn kurs
Hvordan omstiller vi de danske erhvervshavne, så de bedst muligt kan understøtte den grønne omstilling af samfundet og samtidig være økonomisk bæredygtige?
Det er nogle af de spørgsmål, regeringens nye havnepartnerskab skal komme med input til, før regeringen kommer med sin strategi for de danske erhvervshavne.
Danske Rederier vil i arbejdet lægge særlig vægt på rederierne og havnenes fælles rolle i den grønne omstilling.
”For en søfartsnation som Danmark med mange tusinde kilometer kyststrækning spiller havnene en meget central rolle. Samtidig er havnene en afgørende brik i den grønne omstilling af skibsfarten, så vi ser frem til at være med til at sætte kursen for deres fremtid,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
De danske havne spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling af Danmark. Hvad enten vi taler om udskibning af havvindmøller, eller CO2 til lagring i Nordsøen, så stiller det allerede i dag store krav til havnen. Og kravene vil kun vokse i fremtiden.
Når produktionen af grønne brændstoffer for alvor bliver skaleret op, vil der også være behov for grønne ”tankstationer” til skibene, ligesom den elektriske infrastruktur skal opgraderes, så den kan fragte store mængder strøm til enden af kajkanten, hvor det skal bruges til at oplade færgernes batterier og landstrøm til de store skibe.
”Vores skibe skal fremover kunne tanke grønne brændstoffer og strøm i havnene. Derfor skal vi fremtidssikre vores havne, og vi glæder os til at komme i gang med arbejdet,” siger Anne H. Steffensen.
I spidsen for partnerskabet står Christina Grumstrup Sørensen, seniorpartner hos Copenhagen Infrastructure Partners, som netop er blevet udpeget til formandsrollen.