Seneste nyt
Klima

Vigtigt med bred politisk aftale om fortsat udbygning af dansk havvind

Ny aftale om udbud af tre nye havvind­møl­le­par­ker vækker glæde i Danske Rederier. Det er godt nyt for både den grønne omstilling og beskæftigelsen. Danske rederier er klar til at bidrage. 

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget landet en aftale, der baner vejen for nye udbud af tre havvind­møl­le­par­ker, som skal stå klar inden for de kommende ti år.  

”Jeg er rigtig glad for, at der er et bredt politisk flertal, der nu meget klart siger, at vi skal fortsætte udbygningen af dansk havvind. Det er godt for klimaet og den grønne omstilling, såvel som beskæftigelsen og dansk ener­gi­for­sy­nings­sik­ker­hed,” siger Anne H. Steffensen, der er ad­mi­ni­stre­ren­de direktør i Danske Rederier.  

Aftalen indeholder mulighed for statsstøtte, så staten er med til at støtte projekterne og samtidig får penge retur, hvis prisen på strøm overstiger et vist beløb. 

“Mere havvind er helt nødvendigt for den grønne omstilling – ikke mindst når det gælder vedvarende energi til elek­tri­fi­ce­ring af vores samfund, så også flere færger og mindre skibe kan sejle på batterier. Vores ambition i Danske Rederier er også, at vi får tilstrækkeligt med vedvarende energi til, at flere anlæg som Kassø kan komme i drift og producere grønne brændstoffer til skibsfarten, som vil være afgørende for den grønne omstilling af de større skibe frem mod kli­ma­neut­ra­li­tet i 2050,” siger Anne H. Steffensen. 

Det er godt for klimaet og den grønne omstilling, såvel som beskæftigelsen og dansk energiforsyningssikkerhed
Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier

“Vi ved godt, at ikke al den grønne brændstof, vi skal bruge i skibsfarten, skal komme fra Danmark. Vi håber, at den teknologi og knowhow, vi opbygger i Danmark, kan bruges til at lave strategiske samarbejder med lande, som har endnu mere billig vedvarende energi end os.  Det er der store perspektiver i – både med andre lande inden for og udenfor Europa,” siger Anne H. Steffensen. 
  
Danske re­de­ri­virk­som­he­der er verdensledende indenfor installation og servicering af havvind­møl­le­par­ker og bidrager til at løse en lang række opgaver lige fra præparering af havbund og klargøring til kabelføring over sikkerhed og transport af personale til installation af de største møller på markedet. 

”Nu bliver det afgørende at få realiseret projekterne. Det vil være med til at skabe sikkerhed for de nødvendige investeringer og skabe en bedre businesscase for, at rederierne kan fortsætte med i at investere i nye skibe og teknologi for at være klar til at bidrage til udbygningen af dansk havvind,” siger Anne H. Steffensen. 

Fakta:

Danske Rederier har tidligere dokumenteret, at opsættelsen af 1 gigawatt havvind – i den fulde levetid fra produktion af vindmøllen til nedtagelse ca. 25 år senere – sikrer 14.600 årsværk. Tallet omfatter 4.900 årsværk, som direkte tilfalder danske virksomheder såvel som de indirekte og inducerede effekter (ca. 9.600 årsværk).