Seneste nyt
Miljø
Klima

Udsigt til bindende globale regler om håndtering af begroning (biofouling)

IMO godkender nye anbefalinger for un­der­vands­hånd­te­ring af begroning på skibsskrog og tager vigtige skridt imod bindende internationale regler på området. 

Begroning på skibenes skrog i form af små alger, rurer og andre organismer kan sprede invasive arter over store afstande og forårsage problemer i marine økosystemer på den anden side af jorden.  

På mødet i IMO’s Maritime Environment Protection Committee (MEPC83) i forrige uge var omverdenens fokus i høj grad på den historiske aftale om kli­ma­re­gu­le­ring af skibsfarten.  

Men i IMO arbejder man også med mange andre emner i regi af miljø og klima. Og under samlingen i London var der en række vigtige miljøspørgsmål på dagsordenen. 

Det gælder ikke mindst spørgsmålet om begroning.  

På MEPC83 godkendte medlemslandene et cirkulære, der skal bidrage til at sikre klarere internationale standarder for un­der­vands­hånd­te­ring af begroning og fremhæver best practice indenfor en række områder med anbefalinger til rederier, myndigheder, ud­styr­spro­du­cen­ter og andre relevante aktører. 

Det er en rigtig god nyhed, at der nu er udsigt til bindende regler om håndtering af begroning. Det vil helt klart være med til at mindske risikoen for, at vores skibe spreder invasive arter til skade for marine miljøer
Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier 

Disse anbefalinger er ikke bindende. Så det var et vigtigt skridt, at det på MEPC83 også blev besluttet, at man over de næste fire år vil udarbejde et bindende regelsæt på området.

”Det er en rigtig god nyhed, at der nu er udsigt til bindende regler om håndtering af begroning. Det vil helt klart være med til at mindske risikoen for, at vores skibe spreder invasive arter til skade for marine miljøer. Jeg ser frem til at følge det videre arbejde i IMO og håber – og tror på – at vi ender med et ambitiøst og effektivt bindende regelsæt om få år,” siger Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier.

Danske Rederier vedtog sidste år en politik om håndtering af begroning.  

Ved den lejlighed sagde Nina Porst: "Der er meget, vi kan gøre for at reducere risikoen for at transportere invasive arter til sårbare marine økosystemer. Vi anbefaler regelmæssig overvågning og rengøring af skrog ved hjælp af giftfri, lang­tids­hold­ba­re belægninger samt innovative skrogdesign og teknologier. Vores skibe sejler over store afstande, og vi skal sikre, at vi ikke tager invasive arter med os og skader marine økosystemer på vores rejser." 

På MEPC83 drøftede man også emner som certificering af motorer, der anvender alternative, grønne brændstoffer, undervandsstøj og et nyt ” Emission Control Area” i Nordøst Atlanten, der efter planen skal implementeres i 2027. 

Læs mere på IMO’s hjemmeside her.