Stort EU-besøg på Esbjerg Havn: Dansk skibsfart og grøn energi i fokus
Stor EU-delegation besøger bl.a. ESVAGT på havnen i Esbjerg og A.P. Møller - Mærsk på havnen i Aarhus. Regeringen benytter dansk EU-formandskab til at sætte fokus på danske styrkepositioner som skibsfart og grøn energi. Det vækker begejstring i Danske Rederier.
Danmark har overtaget formandskabet i EU’s Ministerråd, hvor den danske regering nu sidder for bordenden det næste halve års tid. Det giver mulighed for at præge EU-samarbejdet på nogle af de områder, som er vigtigst for Danmark. Den danske regering har fremhævet sikkerhed, konkurrenceevne og grøn omstilling som særligt vigtige dagsordener under det danske formandskab.
Formandskabet giver også rig mulighed for at vise noget af det bedste, som vi har i Danmark, frem til glæde og inspiration for kollegerne i EU. Den mulighed benytter den danske regering sig selvfølgelig af, og det vækker begejstring i Danske Rederier, at bl.a. grøn energi og skibsfart er blandt de styrkepositioner, som regeringen vælger at fremhæve.
Det så man bl.a. klart, da formandskabet blev officielt skudt i gang i Aarhus tidligere på måneden og Mette Frederiksen i spidsen for regeringen inviterede Ursula von der Leyen og resten af Kommissionen ombord på Laura Mærsk, verdens første containerskib, der kan sejle på e-metanol.
Og i dag løber et stort ambassadørbesøg af stablen på Esbjerg Havn, hvor 100 deltagere fra alle 27 medlemslande mødes med vigtige aktører i den danske grønne værdikæde. I morgen fortsætter besøget i Aarhus.
”Hvis vi ser på de seneste planer, så ser vi en vækst fra 40 GW, der er installeret i Europa i 2025, til 184 GW i 2035. Det er en vækst på 450 procent. Og den rejse vil vi gerne være en del af,” siger Nils Overgaard, Head of Special Projects, ESVAGT, om perspektiverne i udbygning af offshore vind i Europa.
Eksempler fra det virkelige liv taler med en helt anden vægt end nok så mange PowerPoints og smarte videoer
Delegationen fra EU skal bl.a. besøge ESVAGT, A.P. Møller - Mærsk, Ørsted, Vestas og European Energy. Et besøg med fokus på hele værdikæden fra offshore vind og servicering af havvindmøller, til løsninger til fangst og lagring af CO2, grønne brændstoffer og fremtidens grønne skibe.
”Danmark kan være med til at vise resten af EU, at de grønne løsninger faktisk fungerer, og at vi som samfund både kan blive rigere og mere sikre, samtidig med at vi bliver mere grønne […] Eksempler fra det virkelige liv taler med en helt anden vægt end nok så mange PowerPoints og smarte videoer,” siger Søren Jacobsen, EU-ambassadør.
For Danske Rederier er øget produktion af grønne brændstoffer et af de emner, der fylder rigtig meget.
”Det er fantastisk, at regeringen vælger dansk skibsfart og vedvarende energi, som noget af det, man allerhelst vil vise frem. Jeg håber, at gode, grønne danske eksempler vil tjene til inspiration for, at EU rykker på denne vigtige dagsorden og får udbygget produktionen af vedvarende energi og grønne brændstoffer, som bl.a. den europæiske skibsfart efterspørger i stor stil i takt med, at skibsfarten skal gøres klimaneutral frem mod 2050,” siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier.