Seneste nyt
Miljø
Juridiske rammevilkår

Nye EU-regler om sikker transport af pla­stik­gra­nu­lat vækker glæde i Danske Rederier

Et skridt mod renere have: EU har taget et banebrydende skridt og går forrest globalt ved at vedtage bindende regler, der skal forbedre sikkerheden ved transport af pla­stik­gra­nu­lat – både på land og til søs.

Det er et stort problem, hvis store mængder små plastperler, kendt som pla­stik­gra­nu­lat, havner i havet. Det er en form for plast­foru­re­ning, der kan være ekstremt vanskelig at rense op.

Det er derfor et vigtigt skridt fremad, at EU netop har vedtaget bindende regler for at sikre en mere sikker transport af pla­stik­gra­nu­lat.

Det er præcis det, vi har efterspurgt
Nina Porst, direktør for Klima, Miljø og Sikkerhed i Danske Rederier

“De nye regler har et stærkt fokus på forebyggelse, inddæmning og effektiv oprensning af spild. Det er præcis det, vi har efterspurgt. Jeg er glad for, at reglerne styrker mil­jø­be­skyt­tel­sen uden at pålægge det maritime erhverv unødige administrative byrder, samtidig med at de sikrer fair konkurrence mellem EU- og ikke-EU-rederier. Det er en balanceret og pragmatisk tilgang, som vi fuldt ud kan støtte,” siger Nina Porst, direktør for Klima, Miljø og Sikkerhed i Danske Rederier.

Med reglerne indføres specifikke forpligtelser for søgående fartøjer, der transporterer pla­stik­gra­nu­lat, i fuld over­ens­stem­mel­se med IMO’s anbefalinger. Disse tiltag bekræfter re­de­ri­er­hver­vets engagement i bæredygtighed og understøtter en sammenhængende international lov­giv­nings­ram­me.

Danske Rederier glæder sig særligt over, at reglerne er udformes, så de kan tilpasse evt. fremtidige udviklinger på området. Skulle IMO vedtage yderligere globale tiltag for at bekæmpe plast­foru­re­ning fra spild af pla­stik­gra­nu­lat, er EU’s ramme designet til at kunne tilpasses herefter.

Link til IMO’s FAQ-side med information om transport af pla­stik­gra­nu­lat til søs

Hvad sker der nu – nøg­le­be­stem­mel­ser og tidsplan

Reglerne gælder for alle økonomiske aktører i EU, der håndterer mere end fem ton pla­stik­gra­nu­lat, herunder EU- og ikke-EU-transportører, som fragter dem via vej, jernbane, indre vandveje eller søvejen.

For søtransport gælder følgende specifikke krav:

  • Pla­stik­gra­nu­lat skal pakkes i højkvalitets, forseglede beholdere.
  • Der skal gives klar og præcis information om indholdet.
  • Emballagen skal bære en ad­var­sels­mær­kat og et piktogram – eller disse skal fremgå af et ledsagende sik­ker­heds­da­ta­blad.
  • Strenge regler for stuvning skal overholdes.
  • Ved utilsigtet spild skal be­red­sk­ab­stje­ne­ster straks underrettes, og alle nødvendige for­an­stalt­nin­ger skal iværksættes for at begrænse miljøskader og forhindre gentagelse.
  • Reglerne træder i kraft 20 dage efter of­fent­lig­gø­rel­se i Den Europæiske Unions Tidende. For søtransport vil reglerne finde anvendelse 36 måneder efter ikraft­træ­del­sen.