Seneste nyt
Miljø
International skibsfart

Danske Rederier vedtager politik om undervandsstøj

Skibsfart er en af de største kilder til undervandsstøj, hvilket har skadelige virkninger på et bredt udvalg af havdyr, herunder hvaler og fisk. Derfor anbefaler Danske Rederier sine medlemmer at følge et nyt sæt IMO-retningslinjer med det formål at reducere undervandsstøj og bevare den marine biodiversitet.

FN’s internationale maritime organisation, IMO, har vedtaget en række retningslinjer for at reducere undervandsstøj. At følge ret­nings­linjer­ne er i øjeblikket frivilligt, men hos Danske Rederier anbefaler vi vores medlemmer at gøre det. At mindske undervandsstøj er afgørende for bevarelsen af den marine biodiversitet.

"Støj bevæger sig langt under vandet og forstyrrer blandt andet kommunikation og navigation hos havdyr. Meget af den støj, der truer havdyrelivet, kommer fra skibe, så selvfølgelig har vi en forpligtelse til at gøre, hvad vi kan for at afbøde og reducere undervandsstøj," siger Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed hos Danske Rederier.

Vi har et ansvar for at træffe foranstaltninger til at beskytte de sarte marine miljøer, som vores skibe sejler igennem
Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed hos Danske Rederier

IMO-ret­nings­linjer­ne giver et overblik over tilgange, der er anvendelige for designere, skibsbyggere og skibs­o­pe­ra­tø­rer til at reducere undervandsstøj fra skibe.

I sit nyudarbejdede policy paper om emnet anbefaler Danske Rederier sine medlemmer at følge de frivillige retningslinjer og opfordrer dem til at etablere en ”noise-baseline” for skibet ved at anvende en Underwater Noise Management Plan. Dette vil hjælpe med at fastlægge, hvilke skridt der kan tages for at reducere undervandsstøj fra skibet.

"Vi har et ansvar for at træffe for­an­stalt­nin­ger til at beskytte de sarte marine miljøer, som vores skibe sejler igennem. Dette er et vigtigt skridt i at øge bevidstheden om vigtigheden af at beskytte den marine biodiversitet ved at træffe for­an­stalt­nin­ger til at reducere undervandsstøj," siger Nina Porst.

Læs mere om IMO’s retningslinjer (på engelsk)

Danske Rederiers policy paper om undervandsstøj (på engelsk)