Seneste nyt
International skibsfart

Danmark fortsat blandt verdens ti største sø­fart­s­na­tio­ner

Danmark bevarer sin flotte placering blandt verdens ti største sø­fart­s­na­tio­ner. Men konkurrencen fra andre lande er benhård, og samlet set går Danmark en anelse tilbage.

Danmark er stadig med helt i front blandt de største sø­fart­s­na­tio­ner i verden.

Det slår en ny opgørelse fra Danske Rederier fast, som dog også viser, at Danmark både på opereret tonnage og antal skibe under dansk flag går en smule tilbage.

Hvis man ser på den opererede tonnage, så er Danmark i år nr. 10 på listen. Tyskland har lige præcis sneget sig foran os sammenlignet med sidste år. Den samlede mængde dansk opereret tonnage beløber sig til ca. 57,2 mio. tons.

”Danmark er et lille land. Men vi er en maritim supermagt. Det skal vi være stolte af. Også selvom vi går en anelse tilbage på listen denne gang. Vores plads blandt verdens største sø­fart­s­na­tio­ner betyder, at Danmark taler med stor tyngde på den internationale scene. Der bliver eksempelvis lyttet til Danmark i FN’s sø­fart­sor­ga­ni­sa­tion, IMO, hvor Danmark går forrest i bestræbelserne på at gøre målet om klimaneutral skibsfart til virkelighed,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

En ny national vækstplan skal ikke blot bevare dansk søfart som en unik dansk styrkeposition, den skal være med til at tage dansk søfart til nye højder. Intet mindre
Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier

Det samlede antal skibe på dansk flag (DIS) er gået fra 755 på samme tidspunkt sidste år til 748 på op­gø­rel­ses­tids­punk­tet i år. Samme marginale tilbagegang kan ses på opgørelsen over danskflaget tonnage, som er gået fra ca. 22,8 mio. tons i 2023 til 22,5 mio. tons. Det betyder, at Danmark er verdens 12. største flagstat. Tæt forfulgt af Portugal og Cypern.

”Det danske flag signalerer fortsat kvalitet og ordentlige forhold ombord. Men der skal ikke herske tvivl om, at konkurrencen fra andre dygtige og ambitiøse sø­fart­s­na­tio­ner er benhård. Derfor ser jeg også meget frem til arbejdet med den Vækstplan for Det Blå Danmark, som regeringen har annonceret. En ny national vækstplan skal ikke blot bevare dansk søfart som en unik dansk styrkeposition, den skal være med til at tage dansk søfart til nye højder. Intet mindre,” siger Anne H. Steffensen.

Fakta:

Tallene i artiklen er trukket fra S&P Maritime Portal i januar 2024

Opereret tonnage: Tonnage er et skibsteknisk udtryk for vægt- og rum­fangsen­he­der, som bliver anvendt som be­reg­nings­grund­lag for fartøjers lasteevne. Ved “opereret tonnage” forstås den samlede lastevne for de skibe, der opereres fra Danmark (eller kontrolleres fra rederikontorer i Danmark)

Skibe under dansk flag: Skibe under dansk flag har Dannebrog i hækken og er registreret enten i Det Almindelige Skibsregister (DAS) eller Dansk Internationalt Skibsregister (DIS).

Se flere statistikker om dansk og international søfart i Danske Rederiers vidensbank.