Seneste nyt
Miljø

Biodiversitet fylder mere i skibsfarten

En rundspørge blandt topcheferne hos Danske Rederiers største medlemmer viser, at 80 % prioriterer beskyttelse af biodiversitet højere, end de gjorde for fem år siden. 60 % af rederierne har allerede gennemført tiltag for at mindske deres påvirkning på klodens biodiversitet.

Danske rederiers skibe sejler tusindvis og atter tusindvis af sømil på verdenshavene.  

Derfor er der god grund til at fokusere på, hvordan sejladsen påvirker livet under havoverfladen.  

En rundspørge blandt topcheferne hos Danske Rederiers største medlemmer viser, at beskyttelse af biodiversitet i dag er højere prioriteret i 80 procent af rederierne end for fem år siden. 60 % af rederierne svarer desuden i rundspørgen, at de allerede har implementeret tiltag for at reducere deres aftryk på bi­o­di­ver­si­te­ten.    

Rederiernes tiltag drejer sig om alt fra reduktion af undervandsstøj, håndtering af ballastvand, brug af biologisk nedbrydelige produkter til smøring og rengøring ombord, momentvis og målrettet lavere fart og nye ruter for at undgå påsejling af hvaler og meget andet.  

”Biodiversitet er for alvor kommet på dagsordenen - også i rederierne. Og det er på høje tid, for mere end en million arter på kloden er i dag truet. Det er meget positivt at se de vigtige tiltag, store som små, som i disse år foretages i rederierne for at mindske vores påvirkning på bi­o­di­ver­si­te­ten i havene,” siger Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier. 

Om undersøgelsen: 

Danske Rederier gennemfører to gange om året sit CEO-panel – en rundspørge blandt topcheferne hos foreningens største medlemmer. Denne gang svarede 25 ud af 33 adspurgte.  

På spørgsmålet “I hvilken grad er beskyttelsen af biodiversitet blevet en prioritet for jeres virksomhed sammenlignet med for fem år siden?” svarede 12 procent “i meget høj grad”. 28 procent svarede “i høj grad” mens 40 % svarede “i nogen grad”.