Seneste nyt
Klima

Power-to-X: Danmark skal være foregangsland

Danmark har potentiale for at levere storskala-produktion af grønne brændstoffer, hvor PtX-anlæg producerer grøn brint ved hjælp af strøm fra vindmøller og solceller. Det kan blive et nyt grønt er­hverv­se­ven­tyr.

Fire forskellige virksomheder skal nu i gang med at etablere PtX-anlæg. De fire virksomheder står for seks forskellige projekter, som får del i et udbud på 1,25 mia. kr., oplyser klima-, energi- og for­sy­nings­mi­ni­ster Lars Aagaard i en pres­se­med­del­el­se. 

”I dag er en stor dag, hvor vi får sat endnu mere gang i det danske brinteventyr. Vi investerer massivt i en teknologi, der omdanner grøn strøm til brint og til brændstoffer, som kan få fly på vingerne og hældes i tanken på et skib. Det er klimahandling, der kan hjælpe både Danmark og vore europæiske naboer af med fossile brændsler som kul, gas og olie og bringe os nærmere klimamålene. Jeg er glad for, at branchen har vist så stor interesse for at komme i gang,” siger klima-, energi- og for­sy­nings­mi­ni­ster Lars Aagaard i pres­se­med­del­el­sen. 

De første grønne skibe er sat i søen, men vi mangler brændstof, så derfor er jeg glad for, at regeringen rykker på det
Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier

Flere danske rederier har meldt sig klar til at aftage nye grønne brændstoffer, så derfor vækker dagens udmelding begejstring hos Danske Rederier.  

”Det er en rigtig god nyhed, at staten investerer 1,25 mia. kr. i en række PtX-projekter. Danmark har en vigtig rolle som foregangsland på produktion af grønne brændstoffer. Og vi har i Danmark et godt potentiale for at levere storskala-produktion af grønne brændstoffer via Power-to-X. Grønne brændstoffer, som vi bl.a. indenfor skibsfarten kommer til at efterspørge i stor stil de kommende år. De første grønne skibe er sat i søen, men vi mangler brændstof, så derfor er jeg glad for, at regeringen rykker på det,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier 

Læs mere på ministeriets hjemmeside her: