Pressemeddelse

Ukrainske søfolk på DIS-overenskomst

I dag har Danske Rederier og den ukrainske fagforening Marine Transport Workers’ Trade Union of Ukraine (MTWTU) sat pen til papir på en overenskomst for i første omgang ukrainske officerer på DIS-skibe. Der ventes i nærmeste fremtid ligeledes indgået en overenskomst, der omfatter menige ukrainske søfarende.

Fra 1. oktober og frem kan den nævnte gruppe af ukrainske søfolk med arbejde på skibe under dansk flag i DIS-ordningen se frem til at blive omfattet af overenskomst. Det er resultatet af flere måneders grundige forhandlinger mellem parterne.

Hidtil har kun udenlandske søfarende fra Filippinerne og Indien været omfattet af DIS-overenskomster. Overenskomsten for de ukrainske søfolk ligger meget tæt op ad disse samtidig med, at man fastholder en fleksibilitet, så de individuelle vilkår, som de ukrainske søfolk hidtil har været ansat på, kan videreføres indenfor overenskom­stens rammer. Dermed videreføres de gode vilkår nu i en fast overenskomst­mæs­sig ramme.

"I dag er en stor dag for ukrainske søfolk og MTWTU. Vores yderst kvalificerede søfolk vil have adgang til ordentlige lønninger og kompensationer, et bredt udvalg af fag­for­e­ning­s­tje­ne­ster, juridisk støtte, læge­kom­pen­sa­tio­ner, ud­dan­nel­ses­mæs­si­ge og sociale initiativer. Ukrainske søfolk vil være godt repræsenteret, selv i de mest udfordrende tider," siger Oleg Grygoriuk, formand for MTWTU.

Og jeg er meget stolt over, at det er lykkedes at holde så mange ukrainske søfolk beskæftigede i en meget vanskelig tid for Ukraine
Anne Windfeldt Trolle, Direktør for Arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier

“Jeg er meget glad for, at vi i dag har kunnet underskrive en overenskomst med vores ukrainske partnere, så der kommer ro omkring de ukrainske søfolks forhold på skibe i DIS. Jeg ser frem til, at vi i nærmeste fremtid ligeledes får de menige ukrainske søfolk omfattet af overenskomst. Og jeg er meget stolt over, at det er lykkedes at holde så mange ukrainske søfolk beskæftigede i en meget vanskelig tid for Ukraine,” siger Anne Windfeldt Trolle, Direktør for Arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier.

I dag er der et par hundrede ukrainske søfolk på DIS-skibe.