Seneste nyt
Skat og erhverv
International skibsfart

Kludetæppe af momsregler i EU skal stoppes

Retningslinjer for moms­fri­ta­gel­sen ved transport af varer ud af EU er ikke opdateret og desuden implementeret forskelligt ud over Europa. Det giver bøvl for transportører både til lands til vands og i luften, og derfor råbte Danske Rederier i dag Europa-Parlamentets udvalg for andragender op.

Når en vare transporteres ud af EU, kan det i dag være noget af en udfordring at finde ud af, om der skal betales moms eller ej.

De gældende retningslinjer har nemlig sløjfet moms­fri­ta­gel­sen for transport af varer, og det betyder en masse bøvl for alle led i transportkæden, der nu i flere lande først skal fakturere moms til kunderne, som dernæst kan søge refusion.


Derfor havde Danske Rederier foretræde for Europa-Parlamentets udvalg for andragender mandag den 26. juni, hvor det danske medlem af Europa Parlamentet, Bergur Løkke Rasmussen fra Moderaterne, stillede flere spørgsmål for muligheden for revision af ret­nings­linjer­ne.

”Det er jo helt tudetosset, at virksomhederne skal bruge tid på først at fakturere og sidenhen søge om refusion af moms flere gange for hver vare, de transporterer. Det er i strid med Kommissionens ambition om at reducere unødvendigt bureaukrati, og samtidig er det med til at fordyre og besværliggøre europæisk eksport, så de retningslinjer må vi have ændret,” siger Bergur Løkke Rasmussen.

De retningslinjer, som fjerner moms­und­ta­gel­sen på transport, blev vedtaget efter en dom i EU Domstolen tilbage i 2017, men ret­nings­linjer­ne tager ikke højde for senere domme, der smidiggør eks­port­trans­port og fastholder moms­und­ta­gel­sen.
Derudover er regler forskelligt implementeret i de forskellige EU-lande, så forvirringen er total.

”Det bør være i alles interesse at få ryddet op i reglerne, så vi ikke spænder ben for os selv, når vi skal eksportere varer ud af EU. Det er også vigtigt at forstå, at moms­und­ta­gel­sen ikke vil koste en krone, da trans­por­tø­rer­ne jo alligevel kan søge refusion. Derfor er jeg glad for, at Bergur Løkke Rasmussen har været med til at sætte fokus på problemet, og jeg håber og tror, at vores opråb i dag vil have en effekt, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier.

Medlemmerne af Europa-Parlamentets udvalg bekræftede ønsket om en revision af ret­nings­linjer­ne i EU’s momsudvalg begrundet i de uheldige konsekvenser af implementering og mulig momssvindel. Udvalgets medlemmer inviterede til at fortsætte dialogen, når der kommer nyt i sagen. Udvalgets holdning er ikke juridisk bindende, hvorfor Danske Rederier ikke forventer, at Kommissionen selv vil foreslå ret­nings­linjer­ne revideret.

Danske Rederier vil følge tæt om dagens møde får flere medlemsstater til at rejse sagen i EU’s momsudvalg.